Wat is wedstrijdzwemmen?

Onder leiding van gediplomeerde trainers werken aan het perfectioneren van je zwemslagen, het opbouwen van een goede conditie en het verhogen van je snelheid, om in wedstrijden te kunnen presteren. Dat is de belangrijkste doelstelling van de wedstrijdtraining. Het verleggen van je eigen grenzen, je tijden te verbeteren en een handicap in een bepaalde zwemslag te overwinnen. Dat is waar het om gaat bij het wedstrijdzwemmen.

Wedstrijdzwemmen is een individuele teamsport

Individueel, omdat als je erg goed presteert, je ook kan gaan deelnemen aan topwedstrijden, zoals kring- en nationale kampioenschappen. Als je heel goed bent kan je zelfs worden uitgenodigd om deel te nemen aan internationale wedstrijden.
Teamsport, omdat je samen met je ploeggenoten zwemt in competities met een promotie en degradatieregeling. Als het team goed zwemt, kan het opklimmen in de kring- en nationale competitie.
Een zwemploeg bestaat uit jongens en meisjes van verschillende leeftijdsgroepen.
Jongens en meisjes van 7 jaar zwemmen in dezelfde ploeg als dames en heren van 20 jaar en ouder. Voor seniorzwemmers en -zwemsters zijn er speciale wedstrijden. De zogenaamde masterwedstrijden van 25 jaar tot 80+.

Trainingsavonden en Prijzen

Wij trainen op dinsdag en vrijdag in Zwembad Charlois, op beide dagen worden de junioren (<16) en senioren (>15) apart getraind. De indeling en tijden vindt u hieronder. De prijzen kunt u vinden op onze contributiepagina.

Inschrijven

Lijkt het wedstrijdzwemmen iets voor u en/ of uw kind? Dan bent u van harte welkom om een keer te komen kijken tijdens één van onze trainingsavonden. U bent natuurlijk ook van harte welkom om een keer een proeftraining te komen volgen. Meldt u hiervoor aan via het inschrijfformulier.

Dinsdag

Minioren en junioren
19:00 tot 20:00
Senioren
20:00 tot 21:00

Vrijdag

Minioren en junioren
19:45 tot 20:45
Senioren
20:45 tot 21:45

Startgemeenschap

ZRZ is lid van de Rotterdamsche Startgemeenschap Wedstrijdzwemmen (RSW). Dit is een samenwerkingsverband met Z&PC Rotterdam. Het grootste voordeel voor de leden van de wedstrijdploeg is dat de trainingsuren van beide verenigingen voor elkaar open staan, hierdoor is het mogelijk om vier keer per week te trainen.
Een tweede voordeel is dat beide verenigingen samen met één ploeg als RSW uitkomen in competitie en individuele wedstrijden. Hierdoor is het mogelijk een betere ploegprestatie neer te zetten en op een hoger niveau te kunnen zwemmen.
RSW zwemt in verschillende competities, waardoor meerdere dagen per jaar wedstrijden worden gezwommen. Meer informatie over het wedstrijdzwemmen kunt u via de RSW-website van de startgemeenschap nalezen.

Prestaties

De tijden die op wedstrijden gezwommen zijn, worden door de KNZB gepubliceerd via Swim Rankings. Hier kunt u de gezwommen resultaten en records bekijken. Als er gevraagd wordt om een club in te vullen, vul dan RSW of 11-078 in.
Het kan zijn dat er bij een uitslag een twee of drie letterige code staat. Dit betekent dat de zwemmer iets niet volgens de regels heeft uitgevoerd, de betekenis van de codes kunt u in deze lijst opzoeken (opent een .pdf bestand).